Punca Slip Disc Dan Cara Mengatasinya

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ  
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

APA ITU SLIPPED DISC?

Slipped disc secara ringkas bermaksud tulang yang "teralih" atau "mengelongsor dari kedudukan asal. Ini sebabkan oleh gel antara tulang yang berfungsi menyerap tekanan telah bocor seterusnya mengakibatkan alihan. Apabila ini terjadi, tulang akan menekan pula pada saraf-saraf yang mengawal anggota badan seperti kaki, tangan dan leher.
Kesakitan melampau menyebabkan anggota badan menjadi kebas dan pergerakkan akan terbatas. Apabila otot kaki kejang, tiada apa yang dapat menghilangkan kesakitan.

APAKAH SIMPTOM SLIPPED DISC?

Saklit yang teramat sangat dan tetiba biasanya berlaku. Baisanya kat bahagian bawah belakang tapi boleh jadi kat bahu atau tengkuk. Kalau di bahagian bawah belakang, ia boleh sakit sampai ke kaki dan tapak kaki, terasa seperti menyucuk-nyucuk dan terbakar. Kalau jadi macam ni cepat-cepat la jumpa doktor ye.. jangan tunggu makin melarat.. boleh jadi lumpuh tau...!!

CARA MERAWAT SLIPPED DISC

1. Physiotherapy
Slipped disc boleh dirawat dengan menjalani sesi dengan pakar yang menunjukkan kaedah senaman yang betul untuk menguatkan otot. Ini termasuklah sesi rawatan menggunakan tuala panas pada bahagian sakit.
2. Steroid
Untuk kesakitan biasa, suntikan steroid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan.
3. Pembedahan
 Ini adalah langkah terakhir di mana bahagian tulang dan disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang. 

CARA MENCEGAH SLIPPED DISC

Body kena maintain.. jaga berat yang ideal, berat yang berlebihan akan menambah bebanan kat tulang belakang dan disc tu. Rajin-rajinkan diri untuk bersenam. Bersenam mampu menguatkan otot-otot belakang. Seeloknya berhenti merokok, sebab nikotin dalam asap rokok tu adalah pembekal utama toxic pada disc yang mampu menyebabkan disc tidak dapat menyerap nutrien dan mengekalkan sifat elastiknya. Pengambilan kalsium yang cukup sangat membantu untuk tulang yang lebih kuat.
In sha Allah, Nadia ada buat COD sekitar bandar Kuantan dan kawasan sekitar dengannya.. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan COD yang Nadia sediakan dan harga yang berpatutan.
Vitamin terbaik untuk elakkan slip disc, shaklee kuantan
Ostematrix kalsium terbaik =)
Terima Kasih atas sokongan korang semua ^__^

Korang teramat-amat dialukan untuk join famili Shaklee Nadia untuk menjana duit tambahan. 
KLIK SINI untuk extra info join Shaklee.

Pengedar Sah Shaklee Kuantan


* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.  
Pengedar Sah Shaklee Kuantan

No comments:

Post a Comment

 
http://i.imgur.com/2BZNlZ4.png