16 Tanda Awal Penyakit Jantung.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Akhir-akhir ni.. banyak sangat yang menghadapi masalah serangan jantung yang menyerang tanpa mengenal usia dan kebanyakkan yang mengalami masalah ini adalah golongan muda yang berumur sekitar 30-40tahun.

Kalau dulu, jika masuk usia 45tahun keatas, pasti orang berjaga-jaga dan melakukan pemeriksaan kesihatan demi memastikan diri kita bebas dari sebarang penyakit berbahaya.

Image result for sakit jantung

Sakit yang berkenaan jantung merupakan pembunuh nombor satu negara. Maknanya kemungkinan untuk menghadapi masalah jantung amatlah tinggi. Elok kita kenal beberapa tanda-tanda yang mungkin memberikan indikasi bahawa kita ada masalah jantung.

  1. Lidah atau gusi menjadi bengkak atau sakit - berkemungkinan jantung kita ada masalah seperti lemak berlebihan, Injap jantung lemah atau saluran koronari tersumbat.
  2. Terasa kebas tangan kiri dan juga lengan - Jika sakitnya berpanjangan pada lengan tangan kiri ada kemungkinan anda akan diserang sakit jantung dalam masa terdekat. (Bagi perempuan sakit terasa pada kedua-dua belah tangan)
  3. Lidah terasa tegang dan pendek
  4. Rasa seronok teruja atau rasa bimbang tiba-tiba tanpa sebab.
  5. Rasa sakit pada dada (Ulu hati sedikit ke sebelah kiri) - biasanya terasa seperti dada sedang dihempap oleh benda berat.
  6. Daripada sakit dada rasa sakit mula merebak pada tangan, lengan, tengkok, belakang, abdomen dan rahang
  7. Rasa tidak selesa pada dada seperti dipam angin penuh, atau rasa pedih.
  8. Batuk tiba-tiba dan berpanjangan atau terasa ada kahak dan sentiasa mahu berdehem.
  9. Rasa kepala berpusing tidak seimbang.
  10. Rasa keletihan sepanjang masa.
  11. Rasa meloya dan tidak ada selera makan.
  12. Degupan jantung tidak menentu.
  13. Nafas terasa pendek.
  14. Berpeluh dengan tiba-tiba walaupun sedang duduk rehat atas kerusi.
  15. Membengkak pada bahagian seperti sendi-sendi di kaki atau abdomen.
  16. Saat-saat paling hampir pada serangan jantung biasanya membawa kepada keletihan atau tidak maya yang teruk.

Kepantasan anda mendapatkan rawatan mampu menyelamatkan nyawa anda.


BAGAIMANA SHAKLEE BOLEH MEMBANTU

Shaklee ada rangkaian suplemen untuk kesihatan jantung.

Suplemen terbaik untuk mencegah sakit jantung


Langkah 1:
PENCEGAHAN oleh Phytocol-ST yang menyerap kolestrol dari makanan agar tidak diserap oleh salur darah

Langkah 2:
PENURUNAN oleh Omega Guard yang menyerap kolestrol jahat sedia ada yang berlebihan dalam salur darah.

Langkah 3:
MENGUATKAN oleh CoQHealth Plus yang meningkatkan fungsi otot jantung dan memperbaiki peredaran darah

Langkah 4:
PERLINDUNGAN oleh VIVIX yang memberi perlindungan kepada sel dari penuaan pra matang dan menghalang kerosakan sel serta memelihara kesihatan salur darah.

In sha Allah, Nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah di sekitar kawasan bandar Kuantan dan kawasan yang sekitar dengan Kuantan. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan yang nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah dengan harga berpatutan. 

Berniat untuk tambah pendapatan...? Korang boleh join famili Shaklee Nadia untuk menjana pendapatan tambahan hanya dari rumah. KLIK SINI untuk lebih details. =)

**Segala testimoni/penulisan dalam laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.
 
Terima kasih atas sokongan semua ^__^

..Your Trusted SID..
©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)


 



Khasiat Soya Untuk Ibu Mengandung

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Khasiat soya untuk ibu mengandung ramai mungkin yang sudah mengetahui. Biasa je kita dengar, minumlah soya, bagus untuk kulit apatah lagi semasa hamil.

"Nak anak kulit gebu minumlah soya"

Sejauh mana soya ni bagus untuk ibu mengandung. Kita semak dahulu apa ada dalam soya ni yang memungkinkan kita mengambilnya sepanjang kehamilan. Soya mengandungi asid folik, zat besi, kalsium, zink dan mineral.

Image result for soya terbaik

Ibu yang pernah menghadapi masalah diabetes semasa hamil, digalakkan mengambil soya kerana soya juga mengandungi fiber dan juga boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah dan juga mengawal paras gula kerana soya tergolong dalam makanan rendah glisemik.

Glisemik adalah satu penanda ukuran bagi makanan yang memberi kesan pada gula dalam darah. Indeks glisemik terbahagi kepada rendah, sederhana dan tinggi. Bacaan 55 atau kurang adalah dikira indeks glisemik rendah, 56-69 adalah sederhana dan 70 ke atas dikira tinggi. Yang paling bagus adalah jika makanan itu mempunyai indeks glissemik rendah iaitu kurang dari 55.

Apabila sah sahaja mengandung, perkara yang akan terdetik pada hati seorang ibu terutamanya adalah,

“aku kena jaga makan, kena ambil vitamin supaya baby dalam perut ini sihat”

Itulah keihklasan dan kasih sayang seorang ibu, apa pun sudah pasti anak adalah no 1 dalam memberikan yang terbaik. Di mana mahu mencari semua itu? Kebiasaannya pada sesi checkup di hospital, doktor akan membekalkan kita beberapa vitamin sebagai keperluan semasa mengandung.

Pernah tak korang dengar masa mengandung ada petua orang lama, ibu-ibu yang amalkan soya semasa mengandung, nanti anak yang dilahirkan berkulit putih bersih? Siapa yang tidak mahukan anak berkulit putih bersih kan? Tapi jangan lupa genetik adalah memainkan peranan. Bukan putih atau gelap kulit anak itu tapi kulit yang sihat yang menjadi impian kita. Siapa tidak mahu anak sihat dan cergas bukan?

Semasa mengandung selain dari susu atau kalsium, ibu boleh mengamalkan mengambil soy protein. Terutamanya bagi ibu yang alah dengan susu lembu, maka soy isolate protein powder dari shaklee adalah jawapannya. Rasa soya yang tidak terlalu manis, dan khasiatnya yang tidak terbanding amatlah sesuai dengan si ibu. Malah apa yang lebih bagus, ianya sesuai untuk ibu yang menghidap diabetes kerana paras indexs glisemiknya yang rendah iaitu hanya 39 sahaja.

soya terbaik

Kenapa Soy Isolate Protein Powder Menjadi Pilihan? Dan kenapa ianya berbeza dari soya biasa yang ada dipasaran? Tidak semua soya adalah sama ye.

#1 Ia adalah Soya NON GMO
Ianya adalah NON GMO soy protein. Maknanya soya ini adalah semulajadi, tidak diubahsuai secara genetik. Kebiasaannya ada soya yang diubah suai secara genetik untuk memberikannya daya ketahanan yang tinggi semasa ditanam. Supaya ianya tidak mudah diserang perosak, dan ada daya rintangan yang lebih pada keadaan cuaca yang buruk. Dan soya yang diubahsuai adalah lebih tinggi risiko buruk pada pengamal di masa akan datang. Cuba pastikan dahulu dari mana asal pembuatannya dan kaedah apa yang digunakan.

Jika soya kotak yang menjadi pilihan maka berhati-hati kerana ianya boleh disimpan bertahun-tahun, maka tidak hairanlah sudah pasti dicampur dengan pengawet, perasa dan pewarna di dalamnya. Tidak takutkah kita akan risiko pada bayi?

#2 Indeks Glisemik Rendah, Hanya 39 sahaja
Indeks glisemik yang rendah iaitu hanya 39, menjadikannya sangat ideal untuk semua golongan tua atau apatah lagi seorang ibu hamil. Ibu hamil perlu elakkan makanan yang indeks glisemik tinggi.

#3 Soya ini Dicuci Dengan Air, Bukan Alkohol
Soy isolate protein shaklee dicuci dengan air, BUKAN ALKOHOL. Apa kelebihannya? Bila dicuci dengan alkohol akan menghilangkan manfaat isoflavon, walhal isoflavon lah sangat bermanfaat dalam merendahkan paras kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan penyakit jantung.

#4 Dijamin Kualitinya
Soy Isolate Protein Powder Shaklee adalah dijamin kualitinya. Tidak mengandungi sebarang pewarna, perisa atau pengawet kerana ia dikawal ketat menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagi Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas dari pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehinggalah ditinkan dan selamat diminum oleh anda.

Berikan yang terbaik dan amalan pemakanan yang baik semasa mengandung amatlah penting kerana dari dalam perut ibu segalanya bermula. Pertumbuhan bayi yang pesat perlu seiring dengan pemakanan yang baik. Tiada guna kita belikan yang terbaik dari segi luaran sahaja tetapi dalaman tidak terjaga.

Begitu teruja untuk membeli kelengkapan kelahiran seperti pakaian bayi, baby coat, lampin dan sebagainya tapi terlupa untuk menjaga pemakanan selama 9 bulan yang indah ini. Andalah ibu prihatin dan tahniah kerana membuat pilihan yang terbaik untuk si manja anda.


In sha Allah, Nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah di sekitar kawasan bandar Kuantan dan kawasan yang sekitar dengan Kuantan. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan yang nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah dengan harga berpatutan. 

Berniat untuk tambah pendapatan...? Korang boleh join famili Shaklee Nadia untuk menjana pendapatan tambahan hanya dari rumah. KLIK SINI untuk lebih details. =)

**Segala testimoni/penulisan dalam laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.
 
Terima kasih atas sokongan semua ^__^

..Your Trusted SID..
©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)

 

Tips Buat Pengantin Baru, Bakal Mom-To-Be

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ   
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Tengok tajuk mesti teruja kan.. hehehe.. padahal takde kena mengena sangat dengan tajuk tu.. Alhamdulillah.. cuti sekolah baru ni ramai yang melangsungkan perkahwinan.. Tahniah buat semua yang melansungkan perkahwinan.. Dah... daku bila pulak..? Hehehehe.. semua tu rahsia Allah.. siapa la yang takmo kawin kan..? Mungkin belum ada rezki daku.. In sha Allah daku still sabar menanti Mr.H.. Semoga Allah ketemukan daku dengan orang yang betul ikhlas menyayangi daku.. Aipp melalut pulak daku.. Okeh berbalik pada cerita asal daku.. 

Setiap pasangan yang berkahwin konfirm inginkan baby kan...?? Walaupun baru sangat berkahwin.. tapi sebagai seorang yang beragama Islam, kita percaya bahawa setiap anak itu rezeki kan..? So, sebelum kita hadapi saat tu, kita kena penuhkan ilmu didada. Sekurang-kurangnya nanti kita boleh atasi masakah mendatang dengan tabah. Kita kena tau juga ilmu serba sikit tentang pra-kehamilan dan semasa kehamilan. Ini dapat bantu kita dari menghadapi masalah dihari akan datang.

Wanita yang merancang untuk mengandung atau hamil akan mula mengambil asid folic sebagai langkah persediaan untuk hamil. Tetapi tahukah anda akan kepentingan asid folic ini? Jom kak nadia kongsikan sedikit info tentang kepentingan asid folik ini untuk pengetahuan kita semua. Semoga ia memberi manfaat buat kita bersama. 

Apa itu ASID FOLIK..? Folic Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel. Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas. 

Kalau korang merancang atau dah bersedia untuk pregnant. Korang kena pastikan badan menerima sekurang-kurangnya 400mcg asid folik untuk menggelakkan spina bifida dan juga birth defect kepada bakal baby korang. Seelok-eloknya 3 bulan sebelum pregnant boleh amalkan pengambilan asid folik.

 Mengapa asid folic ini PENTING untuk ibu yang bakal hamil, sedang hamil dan bayi dalam kandungan?  Berikut adalah sebab utama mengapa ia penting.
  • Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida) 
  • Mengurangkan keguguran, kematian semasa kelahiran.
  • Membantu menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga
  • Mengurangkan masalah keletihan yang sering dialami oleh ibu hamil 
  • Membekalkan 200mcg asid folik disetiap hidangan
  • Membantu tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi 
  • Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru yang sihat
  • Mengurangkan risiko kecacatan bahagian otak (anencephaly) atau tulang belakang (spina bifida) semasa proses perkembangan bayi
  • Membantu pembentukan sel darah merah dan antibodi yang kuat
  • Mampu merawat dan mencegah anemia, sakit kepala, keletihan dan muntah-muntah

Tetapi ada juga yang bertanya cukup ke setakat amik sebiji B-Complex Shaklee..? Kan asid folic dalam dalam B-Complex hanya 200 mcg. Disebabkan tu, Nadia suggest korang tambah Vita-Lea Iron Formula (Shaklee Multivitamin) sebagai pelengkapnya. Kenapa..?



Vita-Lea Iron Formula 
Setiap sebiji Vita-Lea memang terdapat 200mcg asid folik. So, kalau kita buat pengiraan : 

B-Complex Shaklee (200mcg)  + Vita-Lea Shaklee (200mcg) = 400mcg asid folik setiap hari.


Setiap botol B-Complex Shaklee dan Vita-Lea masing-masing mempunyai kandungannya pembungkusan tersendiri. Dan paling best.. kombinasi dua vitamin ni berharga tak sampai RM150.xx dan boleh bertahan sampai 4 bulan.. Meh kita kenal sikit. 


B-Complex dgn Asid Folic - 120 biji - Sebiji/Sehari - 4 bulan
Vita-Lea dgn Iron Formula -  120 biji - Sebiji/Sehari - 4 bulan


Eh.. Lupa pulak nak share satu lagi benda penting.. Gabungan B-Complex dan Vita-Lea Iron Formula ni jugak adalah gabungan terbaik untuk membantu masalah tekanan darah semasa pregnant nanti... Wooow.. bonus tu..


In sha Allah, Nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah di sekitar kawasan bandar Kuantan dan kawasan yang sekitar dengan Kuantan. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan yang nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah dengan harga berpatutan. 

Berniat untuk tambah pendapatan...? Korang boleh join famili Shaklee Nadia untuk menjana pendapatan tambahan hanya dari rumah. KLIK SINI untuk lebih details. =)


**Segala testimoni/penulisan dalam laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

 
Terima kasih atas sokongan semua ^__^

..Your Trusted SID..
©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)

 
 
http://i.imgur.com/2BZNlZ4.png