Masalah Batu karang | Suplemen Shaklee untuk membantu masalah batu karang

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Apa itu penyakit batu karang ?

Batu karang atau renal stone iaitu batu yang berada di buah pinggang, ureter atau pundi kencing . Ia terbentuk apabila terdapat mendakan sebatian garam dan mineral dalam air kencing .

Di Malaysia batu karang biasa ditemui di bahagian atas saluran kencing ( buah pinggang dan ureter). Kekerapan batu karang ini adalah 10%-20% di Asia berbanding dengan 15%-18% di negara barat. ( sumber http://www.myhealth.gov.my/index.php/batu-karang )

Batu karang terbentuk dari sebatian garam dan mineral yang berlebihan atau berkepatan tinggi seperti kalsium, oxalat, kalsium pospat, asid urik, cystine / magnesium  pospat ammonia dan akhirnya menjadi kristal kecil sehingga keras dan membentuk ketulan yang kita panggil sebagai batu.

Ia bersaiz halus seperti pasir dan boleh membesar sehingga saiz sebiji bila ping pong . Jika batu karang ini terlalu besar boleh mengganggu aliran air kencing dan kuman2 boleh merebak sehingga menganggu / merosakkan fungsi ginjal .

Batu karang yang bersaiz kecil dari 5 mm (1/2 inch) - 90% peluang keluar dari air kencing sendiri dari air kencing adalah 50% kerana ia terlalu besar .

Kebanyakan kaum lelaki yang berumur antara 20 hingga 45 tahun lebih cenderung dan berisiko untuk mendapat batu karang.


Faktor2 terjadinya penyakit batu karang 

Faktor yang boleh dikawal:

  • kurang minum air
  • diet harian - banyak makan makanan tinggi protien, makanan masin, kopi, teh 
  • kurang mengambil serat - buahan, sayur, bijirin


Faktor yang tidak boleh dikawal:
  • umur / jantina - lelaki ( umur 30-50 tahun berisiko), wanita ( lepas menopaus dengan paras estrogen rendah berisiko tinggi / ovari yang dibuang juga berisiko )
  • sejarah keluarga 
  • jangkitan saluran kencing
  • pembedahan gastrik
  • insulin resistence ( obesiti / Diabetes )
  • ada penyakit lain - gout, crohris disease, hyperparathyroidism
  • obesiti - tahap insulin dan kalsium dalam air keicng akan meningkat (berisiko tinggi dapat batu karang)
  • pengambilan ubatan - cnth Diamox (acetazolamide), crixivan

Tanda atau gejala penyakit batu karang
  • batu2 bersaiz kecil keluar dari air kencing
  • kencing sedikit tapi kerap
  • batu besar yg sebabkan kencing tersekat
  • kencing tak lawas
  • rasa sakit masa kencing ( juga ada keluar kencing berdarah)
  • kencing keruh / berbau busuk
  • sakit belakang, perut, pengkal peha 
  • mual dan muntah

Batu karang ada jenisnya jugak tau.. meh kenal-kenal sikit :

Batu kalsium - paling biasa / lazim berlaku . Biasa disebabkan 2 bahan iaitu kalsium , oksalat

Batu struvite
- wanita paling kerap, ia berpunca dari saluran kencing ( jangkitan kronik oleh bakteria yg hasilkan enzim ) enzim ini akan meningkatkan kandungan ammonia sehingga terbentuk kristal struvite

Batu asid urik - terbentuk daripada asid urik (hasil sampingan daripada metabolisme protien)

Batu cystine - jarang berlaku , berkaitan masalah genetik yang menyebabkan buah pinggang berlebihan asid amino tertentu

** di Malaysia paling kerap berlaku batu karang kalsium dan batu asid urik 


Langkah2 untuk mencegah batu karang:
  • banyakkan minum air masak
  • kurangkan minuman beralkohol atau bergas
  • kurangkan makan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, keledek, bendi, lobak merah, daging kambing, strawberi, koko, coklat, teh, kopi segera, oren, tofu
  • makan ubat yang diberi Doktor
  • makan vitamin B6, potassium untuk mengelak batu karang  ( cth: barli, ubi kentang, pisang )
  • kurangkan sumber protien haiwan dan gantikan dengan protien tumbuhan

Suplemen Shaklee juga boleh membantu mengelak dan memperbaiki penyakit batu karang . Ada beberapa suplemen Shaklee yang sesuai untuk batu karang iaitu:

Set Batu Karang Shaklee , Shaklee Kuantan
Set Cadangan Batu Karang

B-Complex
Lengkap dengan semua 8 jenis vitamin B kompleks. Ia menurukan oksalat ( garam mineral ) yang membentuk batu karang  

Vitamin C 500mg 
Mengasidkan urin jadi batak karang tak akan terhasil dalam keadaan urin yang berasid

Ostematrix
Suplemen kalsium yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Magnesium dapat membantu menurunkan okasalat dan mencegah pembentukan batu karang

Alfalfa Complex
Meneutralkan badan yang berasid , nengurangkan inflamasi / enfeksi , menmbuang toksin dari badan dan juga menyingkir lemak atau kolesterol dari badan

Lecithin / Omega Guard
Membakar lemak berlebihan dalam badan sekaligus dapat mencegah penyakit batu karang 

Carotomax
Membantu menyembuhkan luka batu karang di urinari 

Performance Drink 
Minuman isotonik yang tak berkarbonat dan bebas gula . Kandungan sitrat membantu mencegah batu karang dan mencukupkan air yang diperlukan tubuh ( elak dehidrasi )

Nak sakit senang je kan.. tapi kalau nak legakan sakit.. hanya Allah yang tahu betapa peritnya nak lega.. Setiap kesakitan memerlukan pengorbanan dan kesanggupan kita untuk pulih seperti sediakala. Usaha, Doa dan Bertawakal.. in sha Allah pasti kita temui penyelesaian setiap dugaan dari-Nya. Sakit pun ujian Dia buat kita.

Kalau ada yang berminat nak dapatkan Set Slip Disc Shaklee, korang boleh klik "Order Now" dan terus hubungi nadia untuk dapat free konsultansi. In Sha Allah nadia akan bantu korang sebaik mungkin. Atau korang boleh hubungi nadia terus untuk buat pembelian dan dapatkan diskaun lagi..

In sha Allah, Nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah di sekitar kawasan bandar Kuantan dan kawasan yang sekitar dengan Kuantan. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan yang nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah dengan harga berpatutan. 

Berniat untuk tambah pendapatan...? Korang boleh join famili Shaklee Nadia untuk menjana pendapatan tambahan hanya dari rumah. KLIK SINI untuk lebih details. =)


**Segala testimoni/penulisan dalam laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

 
Terima kasih atas sokongan semua ^__^

..Your Trusted SID..
©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)

 


Slip Disc..? In sha Allah.. Shaklee mampu bantu anda..

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang” 
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^
 
Produk Shaklee Untuk Slipped Disc

Slipped Disc juga dikenali sebagai PID (prolapsed interverterbral disc). Slipped disc merupakan pengalihan nucleus pulposes dari lokasi normal yang duduk di pertengahan disk. Ini boleh menyebabkan anggota badan menjadi kebas/ lemah.

Slipped disc pada tulang belakang adalah salah satu diagnosa utama di kalangan pesakit sakit tulang belakang. Sebab- sebab slipped disc di tulang belakang mungkin berpunca dari proses penuaan pada disk tulang belakang yang mengalami factor mekanikal, trauma, nutrient dan genetik. Sakit belakang boleh diklasifikasi kepada peringkat akut, kronik dan berulang (recurrent). 

Sakit akut pada amnya terjadi selepas :
  • bersin,
  • batuk kuat,
  • mencangkung untuk lama,
  • apabila angkat sesuatu barang dari lantai (lebih lagi jika barang itu berat).
Sakit belakang yang di alami berpunca daripada :
  • Perubahan kepada disc
  • Kecederaan otot
  • Postur tidak betul
  • Patah tulang belakang (jarang)
  • Kelemahan otot stabiliti
Gejala-gejala Slipped dics
  • sakit belakang
  • sindrom sciatica (rasa sakit, lemah dan kebas pada bahagian belakang anggota bawah)
  • Cauda equina syndrome ( kegagalan mengawal air besar atau air kencing)
Slip disc atau sakit belakang boleh dirawat melalui rawatan fisioterapi. Melalui rawatan fisioterapi, ia dapat mengurangkan sakit dan dapat menguatkan otot belakang dan abdominal. Rawatan fisioterapi jugak mampu membantu mengekalkan dan meningkatkan kembali julat pergerakan badan. Selain itu, fisioterapi dapat membantu pesakit dapat melakukan aktiviti seharian secara maksimum tanpa rasa sakit. Selain itu, pesakit slip disc digalakkan untuk mengamalkan pengambilan suplimen agar dapat membantu sembuh dengan segera.

Supplemen Shaklee untuk masalah Slipped Disc adalah :





1. OSTEMATRIX - Sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligament. Istimewanya Ostematrix dari Shaklee ni telah dilengkapi dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D merangsang penyerapan kalsium dengan optimum.

2. OMEGA GUARD - Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi. Bertindak sebagai pelincir pada sendi.

3. VIVIX™ -Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan menyokong kesihatan menyeluruh. VIVIX merupakan formulasi TERUNGGUL dari Shaklee yang membantu kesihatan dengan 4 mekanisme tindakan. Ia juga memperbaiki sel seawal peringkat DNA lagi.

Cegah sebelum ia merebak makin teruk. Jangan terlalu sayangkan duit kita dan biarkan badan kita merana. In Sha Allah dengan berkat rawatan fisioterapi dan pengambilan suplemen berterusan mampu bantu kita dari semakin parah slip disc. Usaha dan tawakal.

Kalau ada yang berminat nak dapatkan Set Slip Disc Shaklee, korang boleh klik "Order Now" dan terus hubungi nadia untuk dapat free konsultansi. In Sha Allah nadia akan bantu korang sebaik mungkin. Atau korang boleh hubungi nadia terus untuk buat pembelian dan dapatkan diskaun lagi..

In sha Allah, Nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah di sekitar kawasan bandar Kuantan dan kawasan yang sekitar dengan Kuantan. Korang boleh WhatsApp/Wechat/SMS Nadia 012.909.2253 untuk mengetahui lebih lanjut info kawasan yang nadia sediakan khidmat COD sampai depan rumah dengan harga berpatutan. 

Berniat untuk tambah pendapatan...? Korang boleh join famili Shaklee Nadia untuk menjana pendapatan tambahan hanya dari rumah. KLIK SINI untuk lebih details. =)


**Segala testimoni/penulisan dalam laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

 
Terima kasih atas sokongan semua ^__^

..Your Trusted SID..
©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)

 

Pemenang Ramadhan Syawal Giveaway By Nadia Reza




بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”
 Assalamualaikum, Hiii.. ^_^

Alhamdulillah.. terima kasih bebanyak buat semua blogger yang sudi join Giveaway yang Nadia anjurkan. Macam yang nadia janjikan.. Malam ni nadia akan umumkan para pemenang untuk GA.. 
tahniah buat pemenang dan nadia mohon korang doakan nadia agar nadia dapat buat GA yang lagi mewah lepas ni =)


1. Pemenang Pertama 
Amy Sahaje


2. Pemenang Kedua
Farrah Nadia


3. Pemenang Ketiga 
Adna

Nadia mohon kerjasama blogger yang menang GA ni untuk whatsapp kan detail korang untuk hadiah yea.. thanks sesangat.. pada yang sudi join tu terima kasih sesangat. In sha Allah.. one day Allah akan balas segala jasa kalian memberi sokongan pada nadia. 



Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Your Trusted SID..©©Nadia Reza©©
012-9092253
**********************************************
LoveSomebodyHambaAllah 
Love u olls.. (^_*)



 
http://i.imgur.com/2BZNlZ4.png