CIRI – CIRI VITAMIN-E YANG SELAMAT

ASSALAMUA’LAIKUM w.b.t

Ringannya jari nak menaip hari ni..Hmm..rasanya jari ni ringan nak berkongsi cerita tentang Vitamin-E yang selamat..Jom.. kita baca perkongsian hasil jari Nadia menaip...

Vitamin E merupakan salah satu nutrien kritikal tubuh. Vitamin E sangat penting untuk:
  • mempertahankan fungsi saraf dan otot
  • melindungi struktur membran daripada rosak
  • mengekalkan pertumbuhan normal
  • mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah
  • Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.


Atas sebab inilah, penyerapan Vitamin E yang berkesan, boleh menyebabkan muka kita berseri & kemerah-merahan. Ini kerana, sel darah merah yang kekal dalam struktur yang sempurna, mempunyai kapasiti yang optimum untuk membolehkan oksigen bergabung dengan Haemoglobin di dalam sel darah merah. 

Oleh itu, oksigen dapat diangkut dengan sempurna. jadi, ketidak sempurnaan struktur sel darah merah akibat kekurangan Vitamin E tentunya akan menjejaskan pengangkutan oksigen ke seluruh badan, ke setiap satu sel yang memerlukannya. Ada sel tidak memerlukan oksigen?? tiada bukan?? semua sel hidup memerlukan oksigen.

Pentingkan? 
Jadi kekurangannya pasti akan menjejaskan fungsi saraf, otot, hati, paru-paru, sel darah merah dan lain-lain lagi. Terlalu banyak yang akan terjejas dengan ketidakcukupan Vitamin E. Cuba kita bayangkan satu sahaja fungsi yang terjejas - sel darah merah contohnya. Ketidakupayaan tubuh mengekalkan struktur membran (lapisan luar) sel darah merah akan memberi masalah besar kepada kita.


Dibawah merupakan petikan buku tulisan Dr. Bruce Miller yang saya perolehi dari blog salah seorang Master dalam Shaklee..(Master Norita) Dr.Bruce Miller juga menekankan kepentingan Vitamin-E & menyarankan kita agar mencukupkan keperluan Vitamin-E dalam tubuh melalui suplimen tambahan. 

Kenapa..? 
Kerana ia banyak hilang semasa makanan dalam tubuh diproses.Apakah yang terkandung dalam penulisan beliau..jom kita tengok.. 
(klik gambar tau,kalau tak jelas)


Jadi, kita sepatutnya tidak berlengah untuk menambahkan Vitamin E dalam diet kita. Tetapi, pastikan Vitamin E tersebut mematuhi ciri-ciri berikut.
Macam mana pulak dengan Vitamin-E Shaklee..?

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee...
pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik. Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin  A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi.
Perbezaan nie,boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia dilablekan dengan "D" atau "L".Bagi yang bertulis pada label dengan "D" ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala "L" adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 

Mengapa perlu memilih sumber asli? 
Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.


SHAKLEE MEMIKAT HATI?~
Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox Nadia okeh..
Instagram: snow_nadia
Facebook: Noor Maizatulnadia
Fanpage:
 lovevitaminlove
Email: 
maiza23chuby@gmail.com
Shaklee Id: 988003No comments:

Post a Comment

 
http://i.imgur.com/2BZNlZ4.png